Hersenen en Voeding

  • GABA is een belangrijke inhiberende (remmende) neurotransmitter in het centraal zenuwstelsel. Het voorkomt dat de hersenen overactief worden en bevordert ontspanning.
  • GABA is in te zetten bij angst, spierspanning, slaap, stress en voor een beter humeur.
  • GABA is ook essentieel voor de gezonde aanmaak van nieuwe zenuwcellen (neurogenese) en voor de algehele ontwikkeling en het onderhoud van de hersenen.

Ben je vaak onverklaarbaar onrustig, prikkelbaar of neerslachtig? Voel je je vaak gestrest? Hoewel we legio verklaringen kunnen aandragen, zou het ook kunnen dat jouw neurotransmitters niet goed in balans zijn. Onze hersenen maken gebruik van ruim 100 verschillende neurotransmitters, waarbij GABA een van de belangrijkste is.

Wat is GABA?

Gamma-aminoboterzuur (GABA) is een aminozuur dat van nature in ons lichaam voorkomt en als neurotransmitter werkt in de hersenen. Neurotransmitters functioneren als chemische boodschappers en binden zich aan receptoren op neuronen. Net zoals een sleutel in een slot past als het ware. Dit key-in-the-lock-proces bepaald vrijwel alles wat we doen. Bewegen, denken, emoties, zintuigelijke waarnemingen, ademhaling, hartslag – dit is allemaal afhankelijk van neurotransmitters die zich binden aan receptoren.

GABA beschouwen we als remmende neurotransmitter omdat het bepaalde hersensignalen remt of zelfs blokkeert. Daarmee heeft het een kalmerend effect op ons zenuwstelsel. Dit heeft op zijn beurt een breed scala aan effecten op ons lichaam en onze geest. De meest exemplarische; meer ontspanning, verminderde stress, een evenwichtigere stemming, verlichting van pijn en eerder in slaap te vallen